keskiviikko 11. elokuuta 2010

Avautumista askartelusta. Vinkkejä kaivataan.

Alkujorinaa:

Nyt kun oli aikaa pohtia enemmän skräppäys- ja kortteilu"filosofiaani", niin ajattelin tännekin jotain rustata. Ehkä askartelukopperon suursiivous ja Riikan aatokset sai minutkin liikkeelle.

Itse aloitin virallisen skräppäyksen 2008 alkusyksystä, kun Lintunen syntyi ja mulle tuli pakkomielle skräpätä joka ikinen kuva silloisesta pienokaisesta, jokainen ilme ja asento olis pitäny mahtua kansion väliin. Heräsin sitten miettimään, et ei helkkari, mihin nää kaikki kansiot oikein mahtuu (on jo nyt vinopino pelkästään tyttärestä!) ja sitäpaitsi niistä oli kadonnut jokin sisältö. Osa sivuista oli todellakin niitä "pakko"-sivuja.

Nyt tahti on tosiaan melkein pysähtynyt. Päätin, että teen sivuja vain silloin kun tuntuu siltä ja vain siitä aiheesta/kuvasta, mistä tykkään. Ja kyllä tosiaan helpotti.

Nyt on vaan ollu skräppijumi, kun kortit ovat vieneet mukanaan. Tosin kortteilukin on alkanut tuntumaan puulta, kun huomaa toistavansa sitä samaa. Ehkä olisi skräppäyksen aika taas?
Huomaan, kun innostun jostain, tulee sellainen flow, että sitä tekee liukuhihnatyötä, kunnes huomaa kaiken maistuvan puulta ja pihkalta.

Olen aina tykännyt tehä käsilläni jotain ja skräppäys on mulle hetki omaa aikaa ja muistojen tallentamista. Päiväkirjaa olen pitänyt jo 20 vuotta ja skräppäys on luonteva tapa mulle tallettaa muistoja. Ja kortit olen aina tehny ite. Nyt sekin meinasi mennä överiksi, mutta jarruttelen, vaikka kaikki kortit menisikin kaupaksi, jos vaan ehtisin niitä tekemään.

Jorinaa työskentelytavasta ja hyvistä ideoista:

Tässä mulla on ollu kovasti oppimista ja on vieläkin. Mun askartelu"huoneenihan" on vaatehuoneessa eli tilaa on minimaalisesti. Pöytätilaa on onnettomasti ja se johtaa yleensä kaaokseen. Sälä leviää pöydältä lattialle kohti eteistä, sieltä ehkä olohuoneeseen tai keittiöön jne. Onneksi on tuo Lintunen, joten ennen aamua on pakko raivata ees muut huoneet kasaksi askartelupöydälle. Eihän sellainen innosta askartelemaan!

Seikkailin netissä etsiessäni vinkkejä työskentelyyn ja säilyttämiseen. Tässä muutamia hyväksi havaittuja havaintoja:

1. Paljon opin Miialta. Tämä postaus opetti mut raivaamaan samantien ees ylimääräiset paperit pois. Ja plussaa tuo sarjatyöskentely, mutta mulle se ei aina ole luontevaa. Miialta oon oppinut paljon myös väritystekniikoita korttien leimakuviin.

2. Ellikselle iso kiitos nauhasäilytysideasta. Mullahan ei tosiaankaan ole niin paljon nauhoja, että ne tankoa tarvitsisi, mun nauhat menee kahteen koukkuun mainiosti. Mutta siis tuo avainrengaskiinnitys toimii mulla tosi hyvin ja nauhoja tulee käytettyä enemmän. Ennen tuo oli iso ongelma.

3. Isot minigrippussit esitteli joku taannoin blogissaan, voi kun muistaisi, että kuka. Niissä on helppo säilyttää keskeneräiset skräppisivut.

4. mm. Xing ja Sannika loi mulle uskoa sihen, ettei koristeet aina tartte olla ostettuja, valmiita. Toki olen tähänkin mennessä tehnyt ite paljon koristeita, mutta kiva huomata, että muutkin niitä käyttää.

5. Lauralle kiitos luonnoksista innostuttamiseen. Erilaisten luonnospohjien käyttö tuo uutta omiin kortteihin ja sivuihin. Mutta tässäkään ei piä jämähtää, on kiva välillä tehä ihan omasta päästä, oman luonnoksen mukaan.

6. Erilaiset haasteet ja ohjeet innostaa kokeilemaan uusia juttuja. Nytkin on kohojauheet hankittu.

7. Onneksi on Koukussa kortteihin sivusto ja nyt skräppäyksestäkin on mahdollista keskustella täällä.

Ongelmakoht(i)a:

Säilytän kokonaiset paperit cropper hopperissa ja lajiteltuna, joten niistä on helppo löytää oikean sävyiset ja samaa sarjaa olevat paperit. Mutta usein ei tule käytettyä koko paperia loppuun, vaan jää niitä jämiä.

Tällä hetkellä suurin ongelmani onkin jämäpaperit! Miten te ne säilytätte?

Mulla ne on korkeassa korissa, johon just 12" paperi mahtuu. Osittain lajiteltuna muutamaan isoon minigrippussiin, mutta levinneet niistä pitkin poikin. Ongelmana on se, että niitä on liikaa, en jaksa käydä läpi pientä silppua ja sopivia paperin paloja on hankala löytää. En silti raaski heittää niitä roskiin. Olisi ihanaa, jos vaikka saman sarjan paperit olis jotenkin samassa paikassa ja helposti saatavissa. Miten tämän voisi toteuttaa? lisää jättiminigrippussejako? Olen pohtinut sitäkin, että aina sivun tehtyäni, jämistä tekisin kortteja ja muutama kasa lojuukin jo pöydällä. Mutta joskus paperin palat on niin isoja, että pitäisi tehä moooonta korttia. Oi auttakaa, te viisaammat, mitä mun kannattais tehä? Kaikenlaisia ideoita säilyttämiseen otetaan ilolla vastaan.

Toinen ongelma on papereiden tilailu. Nettikaupassa kun ei pääse hiplaamaan konkreettisesti (mikä mulle on tosi tärkeää), niin sitä vaan klikkaa ja klikkaa ja kotona kattelee ihmeissään, että mitä ihmettä on tullut tilattua. Alan suurinpiirtein hahmottamaan tyylini ja tykkäämiseni ja yritänkin laittaa aina paperille ylös millaista paperia kaipailen, ettei virheostoja tulisi niin paljon. Kannattaisko keskittyä paperilehtiöihin tai ostaa vain samaa sarjaa? Ainakin mitä olen niitä tilannu/ ostanu askartelukirppiksiltä, tuntuu että niistä saa helposti aikaan.

Loppulepertelyä:

Alussa askarteluinnostus oli hyppimistä ja pomppimista sinne tänne, tuo näyttää kivalta ja kokeilisiko tuotakin. Nyt taidan varmistua omasta suunnastani. Yritän jättää muut turhat ylimääräiset pois. Tein esim. paljon magnolia-kortteja puoliväkisin ja ihmettelin sitä, koska niitä korttejahan "kaikki" väsäilee. Tajusin, ettei mun tartte niistä tykätä, ne näyttää niin kamalan surullisilta. Siksi niitä olenkin myynyt pois ja varmaan jatkossa myyn lisää. Tosi varmasti tulee aika, jolloin innostun niistä taas, kun ne on niin söpöjä. Sitten se, että haluan jatkossa varmistua siitä mitä tilaan , tarvitsenko tätä oikeasti. Haluan suosia enemmän kierrätettyä ja miettiä, että voisiko jonkun tehä ite, eikä tilata valtameren takaa. Suosin nytkin monikäyttöisiä tuotteita ja toivon, että voisin sitä ajatusta lisätä. Niin ja omansa on sitten valokuvaus, sitä tahtoisin oppia enemmän, kunhan tässä joutaa.

Oisko kellään antaa vinkkejä mihin tahansa osa-alueeseen? säilytykseen, koristeluun, monikäyttöisiin tuotteisiin ja ennen kaikkea tuohon paperisäläkaaoksen taltuttamiseen? Sen kanssa olen ihan hukassa.

9 kommenttia:

 1. Mukava oli lueskella sinun mietteitä! :) Ja ole hyvä vaan. Kiva että tykkäät käyttää luonnoksia silloin tällöin. Minä en parina ensimmäisenä skräppäysvuonna käyttänyt niitä ollenkaan. En tajunnut että miksi edes käyttäisin. :) Mutta nykyään tykkään niistä sen takia koska minä stressaan aika paljon joskus kun skräppään ja luonnosten käyttö vie ison osan stressistä pois. Se on i h a n a a! Välillä teen ihan omastakin päästä, jos siltä tuntuu :). Tekemisen ilo on se tärkeä juttu nyt.

  Minä ostan nyt ainoastaan aina samaa sarjaa. tai siis... tarkoitan niin etten osta vain satunnaisia papereita eri sarjoista ihan vain sen takia kun ne on ihania, sillä inhoan eri valmistajien papereiden yhdistelemistä. Mulla lähtee aina järki sen kanssa. En välttämättä osta koko sarjaa aina, mutta vähintään sen kolme paperia että on jotakin mitä yhdistellä. Ja ei tartte stressata kun ne kuitenkin käy yhteen. :) Ja siitä sitten hypätäänkin niihin paperinloppuihin. Minä pidän kaikki paperit niissä isoissa minigrip pusseissa. Yhdessä pussissa on aina kaikki sen saman sarjan tavarat (paperit ja jos olen ostanut siirtokuvia, tarroja tms), niin löytyvät helposti! Kun alan skräppäämään, nappaan vain haluamani pussin ja otan sieltä tavarat pois. Sitten kun leiska on valmis, niin ei muuta kuin kaikki takaisin. sinne menee myös jäljelle jääneet paperisuikaleet jne. Pysyvät hyvin tallessa ja siististi myös ja niitä voi käyttää sitten tulevissa leiskoissa tai korteissakin ilman että pitää kaivella niitä jostakin eri laatikosta. Toki minulla on vielä niitä vanhoja paperinkappaleita ja ne kaikki on sellaisessa säilytyssalkussa. Mutta se salkku on kyllä yleensä jalkojen alla että on mukavampi istua. hihii! :) Auttoikohan tämä selostus ollenkaan :).

  VastaaPoista
 2. ainiin... ja yksittäiset paperit minulla on aakkosjärjestyksessä hyllyllä. Enpä niihin ole kylläkään ainakaan vuoteen koskenut kun tuota tavaraa on jo muutenkin niin paljon. Mutta ainakin jonkinlaisessa järjestyksessä ovat. Sitten kun aion alkaa käyttämään sitä kasaa pois, aion laittaa nekin pusseihin, mutta valmistajan mukaan koska papereita on vain yksi per sarja tms.

  VastaaPoista
 3. Oi miten hyvä idea, jotain tuollaista hapuilinkin! Siispä ostamaan iso kasa minigrippusseja ja ensi kerran tilausta tehdessä ostan muutaman paperin samaa sarjaa. Jos on vaan yksi kiva paperi, jätän sen suosiolla pois. Jopas helpotti tätä tyhmeliiniä.

  VastaaPoista
 4. Säilyttämisessä on varmasti tärkeintä löytää ratkaisu, joka sopii omaan askartelutyyliin ja olosuhteisiin (minkä kokoisille laatikoille on tilaa, täytyykö nähdä sisältö jne.).

  Minulla silput ovat 45*55 cm kokoisessa vetolaatikossa, joka on vajaa 10 cm korkea. Jos menet blogiin kohtaan säilytys, löydät sen sieltä, se on osa Elfa-lokerikkoa, jonka muissa koreissa on tarvikkeita jne. En järjestä silppuja mitenkään, mutta joskus pöyhin niitä ja kerään silpuista "pakin" esim. korttia tai leiskaa varten. Minulle tärkeää silppujen suhteen on, että niitä on helppo katsella ja selailla, siis pöyhiä :D

  Ja kuviopaperit hankin aina yksittäin, koska huomasin, että paperikoissa tulee aina myös ei-niin-mieleisiä -papereita, jotka sitten jäävät helposti käyttämättä. Ja yhdistelen aika surutta eri valmistajien papereita, kunhan värimaailma tms. sopii

  VastaaPoista
 5. Luin vielä Lauran kommentit ajatuksella ja alkoi huvittaa, miten erilainen tyyli meillä on sekä järjestää että ostaa. :) Paras tehdä niin kuin itsestä tuntuu luontevalta

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva löytää sattumalta tämä kirjoitus! Tuttua pohdintaa :)
  Kuten Xing, mäkin tykkään yhdistellä papereita oman mielen mukaan, joten mulle luontevin jämäpalojen säilyttämistapa on tämä: Lajittelin silput kuuteen eri kokoiseen minigrip-pussiin, aina sen mukaan mihin pussiin kyseinen pala mahtuu. Nyt voin selata aina yhden pussin kerrallaan, kun tarvitsen jonkun tietyn kokoista palaa. Pussit ovat pystyssä 12-tuumaisessa "lehtikotelossa", ja joka pussin yläreunaan kiinnitin vielä eri värisen askartelupunoksen pätkän josta pussi on helppo vetää esille sekä tunnistaa, jos ei kokoa heti erota.
  Ainoa ongelma tässä on mulla se, että pitäis myös aina vaivautua laittaamaan ne silput sinne pusseihin...
  Ai niin ja omat pussinsa, iso ja pieni, mulla on vielä sellasille paperinpaloille, jotka ovat oikeastaan jo valmiita koristeita, esim. johonkin muotoon leikattuja.
  Toivottavasti tämäkin antoi jotain käyttökelpoista mietittävää :)

  VastaaPoista
 7. Hauska huomata tosiaan, miten täysin vastakkaisia tyylejä löytyy. Itse nimittäin ostelen papereita juuri sen takia, että ne on itsessään kivoja. Jotain hyvin peruspaperia saatan ostaa parikin kappaletta mutta noita kuviopapruja aina vain sen yhden.
  Jaottelen kokonaiset paperit väreittäin ja samoin teen silpun kanssa. Isommat silput ovat yhdessä minigripissä (niitä ei ole paljon), mutta pikkusilppu on neljässä "arkistolaatikossa" värien mukaan jaoteltuna. Yhdessä on keltaiset, vihreät ja ruskeat, toisessa siniset ja lilat, kolmannessa punaiset ja oranssit ja neljännessä mustat ja valkeat. Sieltä sitten haen värin mukaan, mitä tarvitsen.
  Muut skräppitavarat ovat klaffikaapissa, joka on kuvattuna blogiinkin, mutta nuo hieman A4:sta isommat arkistolaatikot ovat ihan kirjahyllyssä.

  VastaaPoista
 8. Kivoja ja erilaisia vinkkejä! Kiitos niistä!Mä päädyin siihen, että jaottelin pussukoihin valmistajien mukaan sälät, koska ne käyvät yksi yhteen värimaailmaltaan. Sitten jaottelin omiin pussukoihin muut väreittäin esim. musta-valkeat yhteen jne. Tää näyttäs ehkä toimivan.

  VastaaPoista