maanantai 1. joulukuuta 2014

Järjestelyjoulukalenteri 2014

Tuossa rustailin aikani kuluksi kodin järjestämisen verkkokurssilaisille vähän erilaisempaa järkkäilyjoulukalenteria ja ajattelin sen nyt tähänkin kopsata teidänkin iloksi ja kenties inspiraation lähteeksi. Mukaan vaan, jos siltä tuntuu. Koko kalenteri tulee nyt kerralla ihan vaan sen takia, että sitä voi muokata mieleisekseen ja vaihtaa päiviäkin, jos siltä tuntuu. Ei oteta tätä niin vakavasti Ja jos ei aina jaksa ihan kaikkea touhuta, niin ainakin palkinnot pitää olla maksimaaliset, eikö vain? 


‪#‎joulutouhukalenteri2014‬


1. Keittiön tasot tyhjiksi.
Tiskit pois silmistä, ylimääräiset rojut paikoilleen. Onko jotakin turhaa, liikaa, liian vähän? Ostoslistaan ylös, jos puuttuu pesuainetta tai roskapusseja. Oisko kiva kruunata tämä tyhjennys asettamalla puhdas liina tai kukkakimppu pöydälle? Tai kulhoon hedelmiä tai kenties pari käpyä. Jotain kivaa silmäniloa kuitenkin.


2. Yöpöytä tyhjäksi.
Ne epämääräiset lelut, vesilasit, lääkkeet, kirjat ja lehdet, jotka ovat kulkeutuneet vika paikkaan, hus pois. Palkinnoksi saat paremmat unet. Joo joo, ihan varmasti.


3. Vaatekaappi.
Ehei, ei mitään suursiivoista sentään. Jos vaikka rikkinäiset sukat pois, tai vähän parempaa järjestystä. Olikohan siellä joku paita, jota et sittenkään taida pitää enää? Oisko paikattavaa, poistettavaa? Pitäisikö jotain hankkia lisää? Ja jos lumipalloefektin lailla homma leviää ja huomaat siistinneesi koko kaapin, se ei haittaa. Voit palkita itsesi jollain kivalla. Mitä se voisi olla? olemista, lukemista? Älä nyt vaatekauppaan sentään ryntää


4. Kylppäri/wc
Oiskos siellä jotain puunattavaa? Turhia purnukoita? Pitäisikö pyyhkeet vaihtaa? Pyykit nyt ainakin kaappiin. Mikäs sen mukavampaa, kuin käydä pesulla hyvän tuoksuisessa ja puhtaassa kylppärissä tai pestä kädet ihanalla saippualla puhtaassa altaassa.


5. Lehtipinot.
Viikonloppu tulossa. On siis aika vähän levätä sohvalla/nojatuolissa ja siinä samalla selata lehdet ja postit. Kaikki ylimääräiset lehdenkeräykseen. Paikka säilytettäville lehdille ja postille. Siinähän se palkinto on kun ottaa kupin kuumaa ja selailee lehtiä. Voi ne jalatkin ihan hyvin nostaa siihen olkkarin pöydälle. Ota rennosti, vaikka järjesteletkin samalla.


6. Hoida joku asia pois to do-listalta.
Keskity sitten johonkin jouluiseen juttuun.
Ehkä se on pipareitten leipomista, koristelua, itsenäisyyspäivän juhlimista?


7. Lelut
Oiskohan paha hetki käydä läpi vähän leluja? Niitä kun kohta tulee lisää, vaikka kuinka uhkailisi kiukutelevaa lasta. Rikkinäiset pois, "pieneksi jääneet" lelut kierrätyskassiin, onko kirjat kunnossa? Jos saat edes yhdenkin lelulaatikon käytyä läpi, voit onnitella itseäsi suklaapalalla, -rivillä ja -levyllä. Ihan hyvä diili, vai mitä?


8. Lääkekaappi.
Maanantai. Mitä sillon muka jaksaa tehä? Lääkekaappi on sen verran pieni kaappi, että jos sitä vaikka sen jaksaisi läpikäydä. Vanhat lääkkeet apteekkiin. Tarvitseeko samalla reissulla ostaa jotain lääkettä lisää, kaipaiskohan sitä vitamiiniä täällä pimeydessä? Mites reseptit, onko ne kunnossa? Sittenhän on aika nauttia vaikka hedelmä tai pariviis siivua punkkua, ihan vaan lääkkeeksi.


9. Olohuone.
Lattiat tyhjäksi, pyyhi pölyt, pöyhi tyynyt.
Sytytä kynttilät ja nauti.


10. Eteinen
Jokohan ne syysvaatteet joutaisi jo pois? Ja kesäkengät. Mites avaimet, onko niille oma paikka? Sellanen perus siistiminenkin riittää. Lapaset, pipot selkeästi omille paikoilleen, niin ettei aamulla kiireessä tarvitse niitä kaivella. Ja tarvitseeko niitä kaikkia kahtakymmentä pipoa? Voisiko niistä vaikka vain pieni osa olla esillä? loput vaikka varastossa. Sitten jotain kivaa eteiseen. Tuoksukynttilä? Söpö puunoksa pihalta maljakkoon?


11. Joulukortit.
Huomennahan ne on postin mukaan laitettava viimeistään, mutta mitäs jos olisit kerrankin ajoissa Nyt olisi viime hetki väkertää ne loputkin kortit valmiiksi, liimailla postimerkit ja kirjoittaa käsi kipeänä joulutervehdykset. Vaikka viedä jo samantien postiinkin. Ja hei, ei oteta stressiä, jos ei ehi tai huvita, ei oo pakko lähetellä mitään. Onhan kännykät, netit, sähköpostit ja somekin keksitty. Tämän päivän homma sujuu joutuisammin pienen herkkunapostelun merkeissä, eikö vain?


12. Joku huone.
Ja nyt kun on kortit kiikutettu postiin (muistithan!), on aika vilkaista sinne kodinhoitohuoneeseen/vaatehuoneeseen/harrastehuoneeseen. Tee edes joku pieni homma sieltä pois. Vie joku ylimääräinen tavara omalle paikalleen, kerää roskat tai järjestä vain yksi laatikko. Tulee parempi mieli, kun saa homman alulle ja tätä touhua voi jouduttaa tieto palkinnosta, oisko vaikka juustoja, suolakeksejä? Ehkä jätskiä? Suklaata? Punkkua? Pihvi? Salaattia? Vesilasillinen? Mikäs maistuisi?


13. Siivouskaappi.
Joo, kannattaa vilkaista sinne siivouskaappiin. Ei nimittäin ole kiva tehdä joulusiivousta likaisilla välineillä. Huolla, järjestä ja mieti millaisilla välineillä siivous on kivuttomampaa. Tapetoi se siivouskaapin takaseinä, niin johan ovi aukeaa kevyemmin Sen jälkeen voi niitä lahjoja paketoida ihan urakalla. Ai eikö tunnu palkinnolta? Jos ei ole pikkujouluja tänään tiedossa, niin miten olisi leffa? Teatterissa tai kotisohvalla. Niitä pop corneja unohtamatta.


14. Joulun tarkistuslistat.
Aika miettiä mitä kaikkea on tehtävä tai ostettava jouluksi. Onko lahjat, laatikot, kinkut, närästyslääkkeet, servetit, joulupallot, kynttilät kunnossa? Mitäs kuuluukaan täydelliseen jouluun, joita ilman ei voi olla? Muista nyt ainakin testata ne kuusenkynttilät Tee lista kaikesta hankittavasta ja päätä jo nyt päivä, milloin hoidat asiat. Oiskohan aika leipoa ekat piparit? tai vähän lisää niitä pipareita, jos ekat satsit on jo syöty?


15. Liinavaatteet.
Onko siellä kaikki kunnossa? Turhat pois, siistit pinot ja raikas tuoksu. Tuuleta kaappi kunnolla. Mites joulu? Onko sille ajalle omat liinavaatteet, pöytäliinat, verhot? Missä kunnossa ne ovat? Sitähän voisikin sitten urakan jälkeen keskittyä omaan itseen. Hius- tai kasvonaamio? rentouttava jalkakylpy vai voisiko puoliso vähän hieroa? Vähänkö loistava päätös maanantai-illalle, eikö vain?


16. Käsilaukut.
Eiköhän niihin aina jotain kerry. Roskat pois, ylimääräiset ja turhat omille paikoilleen. Tavarat nätisti paikoilleen. Tarvitseeko laukku puhdistusta tai raikastusta? Pääset vähemmällä, mitä vähemmän laukkuja sinulla on. Jos tämä on kuitenkin iso urakka, niin palkitse itsesi isommin. Vaikka jumpalla? Uimahallilla? Varaamalla aika kosmentologille?


17. Jääkaappi/pakastin
Aika tehdä tilaa jouluruuille. Vai oletko joulun muualla kuin kotona? Kannattaa silti silmäillä mitä turhaa ja vanhentunutta siellä on? Ei kannata käydä kaupassa vielä, vaan keksiä jäljellä olevasta jotain uutta ja eksoottista. Pese hyllyt kunnolla ja raikasta jääkaappi soodalla. Tee pirtelö. Lue kirjaa. Ole ja nauti puhtaudesta.


18. Digiboxit, tietokoneet, kännykät
Eiköhän ois aika poistaa jo ne roikkumaan jääneet ohjelmat, et niitä kuitenkaan katso. Tietokoneelta pois kaikki turhat kansiot ja kännykästä vaikka viestit. Sitten onkin aika sulkea koneet ja nähdä kaveria ihan kasvotusten. Mitä kivaa voisitte yhdessä tehdä?


19. Kuivakaapit
Onko kaikki jauhot ja mausteet ajan tasalla? Käy läpi päivämäärät ja mieti missä on järkevämpi säilyttää mikäkin. Meneekö joku pian vanhaksi? Leivo siitä jotain ja ilahduta vaikka naapuria leivonnaisilla.


20. Laatikko/hylly/huone
Mihin riittäs omat voimat? Oisko se joku pieni nurkkaus, hylly, laatikko? Ja kun reippaasti tartut toimeen, voit hyvillä mielin juoda vähän glögiä ja hoilata joululauluja. Pelata vaikka jotain peliä perheen kanssa.


21. Keskity joulujuttuihin.
Oletkohan nyt käynyt joka huoneen läpi, tehnyt joka huoneessa jotain pientä? Jos tuntuu, ettei kannata tässä vaiheessa vaatia enempää itseltä, niin ihan hyvillä mielin voit tehdä mitä mieli tekee. Ehkä vähän lisää askartelua,lahjojen paketointia, leipomista. Tai ehkä vain rentoutumista, jouluhössöttämisen välttelyä? Siinä samalla palkintokin.


22. Imurointi
Pieni viikkosiivous voisi olla paikallaan. Imurointia, pölyjen pyyhintää, mattojen puistelua, mitä vain. Ei tehdä tästä numeroa, jotain pientä siivousta vain. Ja palkinnoksi hyvä mieli puhtaasta ja ehkä jouluisesta kodista. Rentoudu. Sytytä taas ne kynttilät.


23. Kamerat, puhelimet, videokamerat.
Missä ne nyt taas on? Tyhjennä kaikki ylimääräiset kuvat koneelle ja lataa kaikkien härveleitten akut. Huomenna manailet muuten kuitenkin, kun akku loppuu juuri joulupukin saavuttua. Urakan jälkeen on mukava käydä iltalenkillä ja rauhoittua huomista tohinapäivää varten.


24. Aika siivota oma pää.
Koita repiä omaa aikaa edes hetken. Onnistuiskohan vaikka edes 10 minuuttia, jolloin et tekisi mitään? Olisit ja rentoutuisit vain. Ajastin päälle ja perheenjäseniltä samaan huoneeseen pääsy kielletty. Vai voisitko itse lähteä yksin vaikka ihan ulos hengittelemään. Ai mikä palkintona? No jos ei mielenrauhaa, niin ainakin rauhallisempi mieli hetken aikaa.Mukavaa ja selkeämpää joulunodotusta;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti